project ijs-break

uitgebreide uitleg van het project

sprint 1


Sprint 1 was verdeeld in 2 opdrachten, de eerste opdracht was het oriënteren van verschillende ijssmaken, de opdrachtgever wilt met de hulp van een poster een beeld krijgen van trend in de ijs en culinaire wereld. Op dezelfde poster moet er een overzicht zijn van verschillende bestaande ijssmaken. De tweede opdracht was oriëntatie op ijs bereiden en smaakvariaties beoordelen. We kregen een ijsmachine en we moesten met het basisrecept van ijs-break kleine variaties maken en die proeven.

eerste opdracht: de poster

We waren deze opdracht begonnen met het maken van een enquête en die hebben 52 mensen ingevuld. Met de informatie die we hebben gekregen uit deze enquête hebben we een poster gemaakt, hieronder vind u de link. Op de poster staat een tekstje over welke ijssmaken nu het bekendst zijn, welke ijssmaken het meest gewild zijn en welke ijssmaken behoren tot welke categorieën ze behoren. hiernaast zie je de twee pagina's van onze poster. We hebben geprobeerd de lay-out en kleuren te laten passen bij het thema. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de bronnen er duidelijk op staan.


tweede opdracht: ijs bereiden met variaties

We kregen per groepje een eigen ijsmachine, en daarmee moesten wij bananenijs maken, maar elk groepje had een kleine aanpassing aan het basisrecept. Ons groepje moest minder basispasta gebruiken, daardoor werd het iets zoeter en had het meer banensmaak dan de andere ijssoorten. De volgende dag hebben we het ijs met de hele klas geproefd en moest elk groepje de andere groepjes beoordelen. En daaruit kregen we dan de score van welke variatie het best smaakt, welke het slechtst en welke er tussen in zaten. 

sprint 2

Sprint twee bestond ook uit meerdere deelopdrachten. In totaal waren het er 3 voor deze sprint. In de eerste opdracht moesten we een lijst maken met de eisen van ons en de opdrachtgever. Bijvoorbeeld dat het ijs er mooi uit moet zien. De tweede opdracht was op twee ideeën komen met de hulp van een morfolische kaart. Die vind je ook hieronder.

1. Eisen en wensen ijs-break

  • Het ijs moet goed van smaak en textuur zijn
  • Het ijs moet alleen natuurlijke ingrediënten bevatten
  • De kleur, geur en presentatie van het ijs tijdens de eindpresentatie in de ijsbak moeten uitnodigend zijn voor het ijsetend publiek
  • Het ijs moet een goede verhouding hebben van suiker, basispasta en fruit/koek/…
  • Kleur moet bij de smaak passen

2. twee ideeen met de hulp van morfolische kaart

We kozen een paar smaken die gekozen werden door mensen in onze enquête en vervolgens hebben we allemaal variaties bedacht in kleur, extra ingrediënten, versiering, basisrecept en op smaak. Die hebben we allemaal in een tabel gezet en uiteindelijk hebben we 2 smaken gecreëerd. Die twee smaken vind je hieronder. Geel is mango-passievrucht smaak en rood is marshmallow-karamel smaak.

3. onderzoek met smaaktest

Recept mango-passievrucht smaak:

  • 1 mango
  • 2 passievruchten
  • 500 ml basispasta
  • 75 gram suiker

recept marshmallow-karamel

  • 500 ml basispasta
  • 75 gram suiker
  • karamelsaus
  • 1 zakje vegan marshmallows (100g)

We gaan het ijs maken met de ijsmachine, vervolgens gaan we het proeven. Nadat het ijs is geproefd, zullen we onze mening geven en bepalen of deze smaak goed genoeg is voor de ijsmarkt. Zo nodig zullen er aanpassingen gemaakt worden aan het recept.

Verslag van ijssmaken

De bedoeling van deze sprint was het bedenken van een goede ijssmaak. Wij hebben gekozen voor de smaak mango-passievrucht, we hebben dit ijs ook daadwerkelijk gemaakt. We hebben alle bovenstaande ingrediënten met elkaar gemengd, vervolgens hebben we alles in een speciale ijsmachine gemaakt. De ijsmachine ging verder met de ingrediënten mengen met behulp van een speciaal mechanisme. Als deze stappen zijn afgerond laat je het ijs een nacht in de vriezer, hierna haal je het ijs uit de vriezer en is het eetbaar. De mensen die ons ijs hebben geproefd gaven positieve meningen en vonden het ijs een verfrissende ijssmaak hebben.

Hiernaast kunt u de resultaten lezen in de poster

sprint 3

Bij sprint 3 moesten we het ijs verbeteren en vervolgens het ijs klaar maken voor de technasium parade, om de ijssmaak te optimaliseren hebben we het recept verbeterd. We hebben kleine aanpassingen gemaakt zoals het toevoegen van kleurstoffen en citroensap. Deze toevoegingen aan het ijs zorgen voor optimale smaakverbetering, de toevoeging van de kleurstoffen zorgen ervoor dat de ijs bak er aantrekkelijker uitziet.

Verbeterd recept :

We hebben het recept verbeterd op basis van het resultaat van de smaaktest (zie sprint 2). Daar kwam uit dat de geur nog niet goed was, en we hadden als tip gekregen van de opdrachtgever om er dan citroensap in te doen, dus dat is wat we hebben gedaan. Hieronder vind je het verbeterde recept

Ingrediënten (voor een halve liter ijs):

  • 500 ml basispasta
  • ½ mango
  • 2 passievruchten
  • Sap van 1 citroen
  • 4 zakjes vanillesuiker (8 g per zakje)
  • 30 g kristalsuiker

Bereiding:

  • Zet de ijs-machine aan
  • Doe vervolgens de basispasta in de machine
  • Doe de fijngeprakte mango en de inhoud van de passievrucht in de machine
  • Laat het 2 minuten draaien en doe vervolgens het citroensap, vanille- en kristalsuiker in de machine
  • Laat draaien tot het bevroren is en doe het in de ijs bak
  • Decoreen met plakjes citroen, en een schijfje mango

Technasium parade voorbereiden

We hebben nogmaals het zelfde ijs gemaakt, deze keer hadden we er ook voor gezorgd dat de presentatie ervan goed eruit zag. we hadden stukjes mango bovenop gedaan. Ook hadden we de presentatie gemaakt, voor meer info over de technasium parade zie sprint 4.

sprint 4

Bij sprint 4 moesten we het ijs klaar maken voor de technasiumparade, om de ijssmaak te optimaliseren hebben we het recept veranderd naar het recept van hiernaast.

Dit recept viel erg in smaak bij de mensen op de technasium parade.


We hebben op de technasium parade een presentatie gegeven. De technasiumparade is een afsluiting van een project, hierbij presenteren de groepjes hun zelfgemaakte producten en/of ideeën. De producten worden gepresenteerd aan ouders en docenten, het publiek bepaald dan of het product daadwerkelijk goed is en zullen zo nodig verbeterpunten aangeven, zodat het product op zijn best is tijdens de presentatie aan de opdrachtgever. We hebben de presentatie met behulp van een PowerPoint gegeven, de link naar die PowerPoint vindt u hieronder.

https://caland-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/120363_calandlyceum_nl/EWqIaE7OjiJGoewXBNVKpWcBPbJ2yjBjfaJw1O-CwgJnUg?e=YDE6qG</p> 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin