vaardigheidstraining 3

Onderzoeksvraag: Kan de kleur van voedsel beïnvloeden hoe het smaakt?

Materialen die we nodig hebben: naturel yoghurt, rode kleurstof, gele kleurstof, blauwe kleurstof. Vanille smaakstof

Methode: We gaan verschillende kleurstoffen toevoegen aan naturel yoghurt, en in 1 bakje geen kleurstof maar wel smaakstof. Vervolgens vullen we 1 bakje met de naturel yoghurt zonder kleur, daarna 2 met kleur, en als laatste een bakje met de yoghurt met vanille smaak. Daarna gaan we iemand uit de klas laten proeven welke ze het lekkerst vinden (in werkelijkheid hebben ze allemaal dezelfde smaak, behalve de gene zonder kleur).

Verslag van het proefje:

Wij hebben de opdracht gekregen om een product te kiezen, waarbij de geur en kleur de verwachting van de smaak beïnvloed. Het doel van dit proefje was om onze proefkonijnen te verleiden en te kijken of onze verwachting zou kloppen. Onze verwachting was dat de proefkonijnen zouden schrikken omdat de smaak anders was dan dat ze verwachtten. Wij hebben yoghurt gemengd met kleurstoffen en gekeken of dit de reactie zou beïnvloeden, zoals verwacht is dit inderdaad gebeurd de proefkonijn waren verbaasd, ons proefje is dus gelukt. Wij hadden als proefkonijn onze klasgenoot Luigi. Hij mocht zelf kiezen welke hij als eerst ging proeven. Luigi vond de nature yoghurt met rode kleurstof het lekkerst, en dacht dat het aardbei was. Daarna vond hij de vanille yoghurt het lekkerst.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin